Україна м. Знам'янка
ТОВ «Терраконд»

А ось і Масниця!

2015-02-16

16 лютого 2015 року розпочалась Масниця, Сиропусний тиждень або Сирна неділя.

Це останній тиждень перед початком Великого посту, присвячений примиренню з ближніми, прощенню образ, підготовці до покаянного шляху до Бога. В цей час краще відмовитись від м’ясної їжі, проте дозволені молочні продукти, в тому числі сир, сметана та масло.

В народі Масниця традиційно асоціюється з проводами зими, зустріччю весни та нового сонця.

Увесь сирний тиждень проходив в гуляннях, та кожен день мав своє значення. В масничний понеділок відзначали зустріч сонця, пекли млинці та перший млинець віддавали жебракам. У вівторок хлопці запрошували дівчат кататися на санях, ходили в гості та приглядали собі наречених. В середу теща запрошувала зятя на млинці, а в «широкий» четвер гуляння набирало найбільшої сили, люди каталися зі сніжних гірок,  влаштовували кулачні бої. У п’ятницю проходили «тещині вечірки», під час яких зять запрошував тещу до себе з відповідним візитом, тещу пригощали млинами, в суботу відмічали «зовицини посиділки», коли молода невістка запрошувала в гості всіх рідних, а ті дивились, яка вона хазяйка.

Останню неділю перед початком Великого посту називають Сиропусною (саме в цей день закінчується вживання в їжу молочних продуктів), або Прощеною неділею.

Для того, щоб увійти у Великий піст із чистою душею, в цей день необхідно попросити один у одного пробачення та отримати у відповідь «Бог простить, і я прощаю».