Україна м. Знам'янка
ТОВ «Терраконд»

З чого це зроблено?

2015-04-29

                Все починається з землі.

Україна славиться своєю природою, безкрайніми просторами та родючою землею. Нескінченні квітучі поля: яскраві зелені, золоті, жовті – ось що таке Україна. Саме тут, серед безмежних ланів та степів на благодатній Українській землі вирощують найкращі сорти соняшника. Спочатку фермер сіє соняшник, якому необхідно 3 місяці піклування для того, щоб дати врожай. Потім врожай збирають, насіння відділяють від рослин і відкладають в склад на зберігання.

                Головне – найкраща сировина.

Відділ постачання заводу займається відповідальною справою – відбирає саме той врожай соняшника, який найкраще підходить для виготовлення халви. Для цього беруть зразок, який складається з невеликої партії зерна, та доставляють його на завод, де лабораторія проводить аналіз насіння на жирність, вологість, визначає середню величину, перевіряє, чи не заражений врожай шкідниками, та чи не використовувались небезпечні хімікати при його вирощувані. Тільки той соняшник, що відповідає всім встановленим нормам можна використовувати для виготовлення якісної та смачної халви.

                Як налузати стільки?

Потрапивши на завод, зерно в першу чергу потрібно очистити. Спочатку величезна машина за допомогою потоку повітря в декілька етапів відділяє насіння від пилу, камінців, паличок та шматочків ґрунту, які могли потрапити в сировину з поля. Після чого ще декілька машин почергово облущують зерно та видувають лушпиння, а також відділяють пріле і бите насіння. По проходженню всіх етапів очистки, ми отримуємо відшліфоване, вільне від лушпиння та плівок, кожне як одне ніжно-молочного кольору насіння.

                Куди подіти стільки лузги?

Шкарлупку, що залишається після очистки можна використовувати в якості палива для котлів, печей або камінів.

Однією з таємниць виробництва халви Добрим Людям є те, що насіння обсмажують на справжньому вогні, ось куди дівається лузга. У величезних «сковорідках», що підігріваються палаючою лузгою, біленьке насіння набуває свого золотистого відтінку, неповторного смаку ті ніжного аромату.

                Що далі?

Поки обсмажене  насіння стигне, в цеху вже готують карамель. Для цього замішують цукор з крохмальною патокою, нагрівають та отримують карамельний сироп. В нього додають екстракт мильного кореня та ретельно замішують волокнисту карамель, схожу на клубок шовкових ниток або павутиння.

                Що це за мило в складі халви?

Екстракт мильного кореня – це витяжка з коріння рослин, роду сапонарія (або мильнянка), котра при збовтуванні утворює стійку піну. Для того, щоб халва набула своєї слоїсто-волокнистої структури, с давніх часів на сході використовували піноутворювач. Екстракт мильного кореня – мабуть найнатуральніший піноутворювач, що існує в наші дні.

                Головний інгредієнт

Обсмажене насіння соняшника перетирають до однорідної консистенції, яку ми називаємо білковою масою. Вона – цінне джерело рослинного білка, вітамінів B, D, E та Fі цілого ряду корисних мінералів. Ще однією гордістю заводу Добрим Людям є те, що насіння розтирають за допомогою натурального каменю. Це дозволяє йому зберегти свій смак і попереджує окислення, яке зазвичай можливе при контакті з металевими валами розтирального апарату.

                Неначе ткацьке ремесло.

Коли всі інгредієнти готові, карамель вручну обережно перемішують з білковою масою так, щоб не пошкодити її тендітні волокна. Завдяки цьому, у розрізі готової халви Добрим Людям можна побачити, як білкова маса переплітається з тоненькими карамельними павутинками, а сама халва волокниста, м’яка, і тане у роті.

                Скоріш до столу.

Після замішування, отриману халву розливають у форми, остуджують за температури 18±3°С, потім фасують у коробки та відправляють на склад, звідки вона дуже швидко виїжджає до магазину.

                Згідно ДСТУ.

Халва Добрим Людям виготовляється згідно всім необхідним технічним умовам ДСТУ так, як її виготовляли раніше, коли не було такої кількості хімічних добавок: ароматизаторів, барвників, підсилювачів смаку. Тому вона справжня, натуральна, смачна та корисна, така, якою ми пам’ятаємо її з дитинства, з її волокнистою структурою, м’яка, але в міру ламка, з приємним ароматом, халва для наших Добрих споживачів.