Україна м. Знам'янка
+38 (05233) 2-20-60

Горіх, який насправді не горіх

2014-08-06

Арахіс зі своїми корисними властивостями а також високою харчовою цінністю справедливо вважається одним з найпопулярніших горіхів в усьому світі. Однак, насправді арахіс зовсім не горіх. Він відноситься до олійних культур сімейства бобових.

Нерідко буває, що одна рослина має декілька назв. Так арахіс називають земляним горіхом. Своє ім’я він заслужив завдяки способу дозрівання плодів. Для того, щоб сформувати боби, квіти арахісу опускаються в землю, де вони перетворюються в плоди, від 1 до 5 горішків, вкриті захисною  шкарлупкою, схожою на шовковичний кокон.

Першими, хто спробував арахіс на смак, були жителі Америки ще до того, як її відкрив Колумб. Доказом тому була знайдена на території Перу ваза, виконана в формі плоду арахісу та розписана малюнками цієї рослини.

Арахіс-мандрівник не знайшов жодного країни, де його б не почали використовувати. Однак найбільшим любителем арахісу став Джордж Вашингтон Карвер. Цей американський агрохімік та міколог винайшов більше 300 способів використання арахісу. Серед них медикаменти, напої, барвники, і навіть засоби для боротьби з комахами. Карвер запропонував виробляти з арахісу майже все, окрім арахісового масла.

Сучасна промисловість досить успішно використовує корисні властивості земляного горіху.

Арахіс дуже популярний серед прихильників вегетаріанського харчування. Адже багатий на білок земляний горіх самостійно здатний цілком задовольняти запаси протеїну в організмі людини.

Вживання арахісу призводить до підтримки нормального рівню цукру в крові. З цієї причини арахіс в невеликих кількостях корисний при цукровому діабеті. Також в ньому присутній магній, що стимулює кров’яний тиск та обмінні процеси в організмі в цілому. Згідно з результатами багато численних досліджень вживання арахісу знижує ризик інфаркту та інших серцево-судинних захворювань. За цю корисну властивість горіху відповідають натуральні моно насичені жири.

Окрім всього вживання земляного горіху сприяє укріпленню імунної системи людини. Тобто він допомагає організму в боротьбі з інфекціями та послабленнями, що викликані щоденними стресами. Дуже корисний арахіс в боротьбі з депресіями, оскільки в його склад входить амінокислота триптофан, з якої в організми людини синтезується гормон серотонін - особливий гормон, що піднімає настрій та усуває депресії та фобії.

В багатьох випадках за допомогою лише підняття рівню гормону серотоніну вдається вивести людину із найважчої депресії або звільнити від стійкої фобії. І все це без довготривалого лікування медикаментами, лише завдяки вживанню земляних горіхів. Окрім того, об’єктивна користь арахісу полягає в тому, що він містить ніацин – вітамін В3, необхідний для забезпечення нормального функціонування головного мозку, покращення пам’яті та здатності до концентрації. Регулярно вживаючи земляний горіх, людина ефективніше вирішує щоденні задачі.

В арахісі міститься один із найефективніших антиоксидантів – фітостерол. В його присутності уповільнюється та поступово зупиняється розвиток злоякісних пухлин. А це ще один факт на користь арахісу та продуктів, виготовлених на його основі. Регулярне вживання земляного горіху в невеликих кількостях попереджує, наприклад, рак кишечнику. Проте це відбувається завдяки не лише фітостеролу, а й завдяки натуральній клітковині, з якого складається ядро земляного горіху.

Спеціалісти стверджують, що за рахунок вживання земляного горіху, люди здатні позбутися безпліддя, як чоловіки, так жінки, оскільки арахіс має властивість покращувати гормональний баланс людського організму.

При всіх корисних властивостях арахісу, необхідно постійно пам’ятати про те, що необроблений арахіс здатний викликати поручення травлення. Окрім того коричнева шкірочка арахісового ядра може виступати в якості алергену для деяких людей. Для того, щоб знизити ризик цих факторів, земляний горіх обов’язково проходить термічну обробку – його обсмажують. З обсмажено ядра легко знімається шкірочка. Однак, навіть при цьому, шкоду арахісу можуть відчувати люди, хворі на артроз, артрит, подагру та інші захворювання суглобів.

Також необхідно пам’ятати, що арахіс корисний рівно до тих пір, доки витримуються умови його зберігання. Правильне зберігання арахісу передбачає утримання горіхів в умовах низької вологості, оскільки тільки так можна захистити арахіс від плісняви та пріння.