Україна м. Знам'янка
ТОВ «Терраконд»

Шануючи традиції

2017-01-14

Вже майже століття 13 січня в Україні традиційно відзначають день Маланки – Щедрий вечір – вечір перед початком старого Нового року. Це свято виникло у 1918 році в зв’язку з переходом на григоріанське літочислення, тоді й вирішили наші предки святкувати Новий рік як за «новим», так і за «старим» стилем.

Щедрий вечір схожий на Святвечір перед Різдвом: теж готується кутя і багатий стіл. Однак стіл вже не скоромний, до свята за традицією готують свинину, а кутя багата та присмачена маслом чи салом.

З давніх давен, в цей вечір молодь вирушала щедрувати, бажати сусідам, друзям та рідним багатства, щастя і здоров’я в новому році, співаючи веселі пісні – щедрівки.

А зранку до схід сонця хлопці йшли до рідних та знайомих засівати – ходити з зерном і, розсипаючи його по дому, бажати багатства та щастя господарям. Вважалось, що хто першим переступить поріг будинку в новому році, таким буде й рік: якщо хлопчик чи здоровий чоловік – на щастя, якщо жінка, старий або каліка – до біди. Тому й відправляли до хрещених, батьків та близьких відправити першим хлопчика-посівальника, щоб напророчити багатства та добра на весь рік.

Вдень перед старим Новим роком завод «Добрим Людям» був дуже щасливий прийняти щедрувальників до себе в гості.

Артисти Знам’янського будинку культури показали справжнє Новорічне дійство. А чарівні маленькі щедрувальники зі Знам’янського дитячого садочку №7 вразили своїми юними талантами.

Такий візит та побажання до Нового року не лише настрій піднімає, а й добрий рік пророче.